Как да кандидатствам и да получа NINo (National Insurance Number)



Какво е NINo (National Insurance Number)? Това е еквивалента на ЕГН в България - този номер е индивидуален за всеки един от нас, със него такс офиса записва всички ваши платени осигуровки, такси и пенсионни вноски. НИН ви е нужен за да работите легално в Обединеното Кралство - не можете да закриете своя НИН, той остава до живот. 

Как да се сдобиете с  NINo?

За целта трябва да минете кратко интервю. За да запазите час за интервю, трябва да се обадите на следния телефонен номер: 0345 600 0643 (Пон-Пет, 8.00am - 6.00pm). За да си запазите интервю, трябва да имате следната информация под ръка:

1. Трите имена
2. Дата на раждане
3. Националност
4. Семейно положение
5. Дата на която сте влязли в страната
6. Адрес и пощенски код в Англия. ВАЖНО! Винаги давайте адрес на който възнамерявате да останете поне в следващите няколко седмици защото там ще получите писмото и коренспонденцията си с HMRC. Не давайте адрес на който няма да живеете повече от няколко дни, защото няма как да накарате някого да препати писмата ви на нов адрес, освен ако не сте се разбрали със живущите на въпросния адрес.
7. В някои случаи може да получите въпроси от сорта ''Защо кандидатствате за NINo'' - това не винаги става по телефона, но ще се случи на интервюто лице в лице, затова се подгответе.

Въпрос: Може ли да се обадя от България и да запазя час за интервю предварително? - Може да опитате, но НЕ е желателно. Обадете се след като пристигнете в страната.
Въпрос: Може ли мой приятел/роднина да ми запази час преди аз да пристигна? - Може да опитате, но НЕ е желателно. Желателно е вие лично да разговаряте по телефона.

Какво представлява интервюто?

Въпрос: Може ли да доведа приятел с мен на интервюто, за да ми превежда? - Да, понякога може. Попитайте предварително по телефона, но интервюто е изключително лесно и няма да имате нужда от преводач.
Въпрос: Къде се провежда интервюто? - Интервюто се провежда в избран от вас офис по район, по телефона ще ви дадат информация, а в писмото което ще получите след това пише всичко.
Въпрос: Какви документи трябва да нося на интервюто? - Задължително носете паспорт и/или лична карта; НЕЗАДЪЛЖИТЕЛНО: може да носите и доказателство за адрес, писмо от работодател, писмо от банка. Но не е задължително! Задължително трябва да предоставите адрес за коренспонденция където ще получите писмото си с новия номер.
Въпрос: Изгубих си писмото за интервюто. Фатално ли е? - Писмото не ви е необходимо.
Въпрос: Какви въпроси ще ми зададат? - Въпросите са съвсем елементарни - защо сте дошли в страната, имате ли намерение да работите, къде живеете и от кога сте в страната. Не се панирайте и говорете спокойно.

Въпрос: Колко време отнема за да получа писмото си за NINo? - Няма определено време, но обикновено отнема между 2 до 4 седмици. Може да чакате и повече.
Въпрос: Моето писмо с новият ми номер не е пристигнало, или е изгубено и не си помня момера. Какво да правя? - За да получите информация за вашия NINo, или за да поискате ново писмо в случай че сте забравили своя номер, позвънете на 0300 200 3502.


Надяваме се че сте намерили статията полезна и интересна. Ако желаете още подобни или други статии, коментирайте и споделяйте! Харесайте и нашата фейсбук страница ТУК - UK ЕМИГРАНТЧЕ!

No comments:

Post a Comment