CSCS Card - въпроси отговори на български 2017, Как да си изкарате Labourer card




Какво е CSCS Card? (Схема за сертифициране на строителните умения)

Основната цел на CSCS е да докаже че лицата, работещи на строителни обекти, имат необходимото обучение и квалификация за вида работа, която извършват.

Картата CRO (Construction Related Occupation) беше въведена през 2005 г. по искане на правителството и беше предназначена за онези професии, за които няма национално признати квалификации. От 2005 г. насам са издадени над 300 000 карти CRO, обхващащи повече от 400 професии.

След въвеждането на зелената карта "Laborer" през юли 2014 г., кандидатите за карта "CRO" нараснаха значително. Много кандидати кандидатстваха за CRO картата, тъй като не бяха необходими никакви квалификации и трябваше само да преминат теста CITB за здравето, безопасността и околната среда, за да имат право на карта.

Преди въвеждането на новата карта Laborer, CSCS издаваше средно 3000 карти на месец. Тази месечна цифра се увеличи  на 12 000, което ясно показва, че CRO карти се използваха от работниците в сайта като най-бързият начин за влизане в сферата на строителството без необходимост или ангажимент да бъдат квалифицирани.

От 2015 година картата CRO вече не се издава в стария си вид като предварително CSCS се консултира с индустрията, за да определи най-добрия начин за разрешаване на проблема. От 1 октомври 2015 г. бяха въведени нови мерки, които проправиха пътя за цялостното изтегляне на картата CRO.

Какво се случи след това?

От 1 октомври 2015 г. бяха въведени следните промени в картата CRO:

-          Всички CRO карти, издадени от 1 октомври 2015 г., ще изтекат на 30 септември 2017 г. и не могат да бъдат подновявани.
-          След изтичането на срока на валидност на картата се очаква да се регистрирате за национално признати квалификации, свързани със строителството, за да продължите работата си.
-          CSCS спря изцяло да издава CRO карти от 31 март 2017 г.
-          Съществуващите CRO карти, издадени преди 1 октомври 2015 г., които изтичат след 30 септември 2017 г., остават валидни до изтичане на срока им на валидност.
-          Всички карти от тук нататък ще показват само една конкретна професия.

Аз съм нов и нямам CSCS карта. Какви са стъпките да се сдобия с такава и колко струва?

Кандидатите за CSCS карти трябва да докажат, че имат необходимата квалификация за да изпълняват работата си и за целта е необходимо да кандидатстват за правилната карта за своята професия.  

CSCS картата струва £30, а основния и задължителен тест CITB Health, Safety and Environment  струва £ 19,50. ВАЖНО! Този тест важи само за временна червена карта която е валидна за период от шест месеца. Как да се сдобиете със зелена Labourer card валидна за 5 години четете надолу!

Стъпка 1: Запазете си час за да минете теста CITB Health, Safety and Environment  на цена £ 19,50 от този линк:

Теста може да бъде минат и на български език. Материали на български език за да се подготвите може да бъдат свалени от линковете в края на статията. Специално за всички се постарахме да изготвим нови файлове върху всички модули включително новия модул свързан с респираторни проблеми! Специално за вас в момента превеждаме и Мок изпит с 50 въпроса върху който да се готвите.

Ако желаете да се готвите на английски език, може да посетите този сайт където може да се готвите върху онлайн тестове които съдържат цялата информация нужна за да минете истинския тест. http://builderstest.com/cscs-mock-test-full.html

Теста се състои от 50 въпроса, като първите 10 са поведенческа психология и не можете да се върнете за да ги проверите или поправите. Теста е изцяло съставен от въпроси с множествен избор – няколко отговора от които вие трябва да изберете един или повече правилни. Теста не съдържа въпроси с отворен отговор където да трябва да пишете каквото и да е било. Времетраенето на теста е 45 минути.

2. След като минете теста и получите сертификате, се обадете на 0344 994 4777 като си пригответе дебитна или кредитна карта за да платите £30 за картата. Ще получите картата си на посочен адрес до 10 работни дни.

ВАЖНО! Картата която ще получите се казва Provisional, червена е и  важи за 6 месеца. Тази карта е за следните хора:

-        --   Които работят на изпитателен срок, докато работодателите оценяват тяхната годност за работа.
-        -- Работещи като labourers, но все още не са завършили признати квалификации за работническа карта и не са кандидатствали преди това за CSCS карта.

Както казахме, тази карта важи само за 6 месеца и за да се сдобиете със Зелена Labourer CSCS card валидна за 5 години, трябва да минете и някой от следните курсове:



1.    1. Тhe QCF Level 1 or SCQF Level 4 Award in Health and Safety in a Construction Environment. За целта може да се свържете с местен колеж, със  Jobcentre Plus, а може и да се свържете с българска фирма която преподава еднодневен курс за Health and Safety и след като изкарате този сертификат може да кандидатствате за зелена карта.
Българска фирма предлагаща курс - http://www.talentsintraining.com/
След положителни отзиви във интернет групи препоръчваме и  Петя Балкански, която преподава еднодневен Health & Safety курс за издаване на зелена карта. За повече информация се свържете с нея на телефон 07851827592.

2.    2. Тhe CITB Health and Safety Awareness* (HSA) Course certificate – този сертификат ви дава право на зелена карта.

     3.  The IOSH Working Safely* курс ви дава право на зелена карта.

ВАЖНО! Само първият тест за временна червена карта може да бъде взет на български език! Всички останали тестове след това са на английски език! Затова сме препоръчали български посредници ако не сте уверени в знанията си тъй като ще получите помощ на български език. Цената за този тип изпит е (доколкото сме запознати) около £100 - £150. Отново, с вече взетия сертификат се обаждате на горепосоченият номер и ще получите картата си до 10 работни дни.

Разбира се, освен зелена Labourer card има много други CSCS карти в зависимост от типа работа която извършвате. Ако вече имате квалификации и изкарани сертификати, използвайте следната страница за да проверите какви сертификати са признати за вашата професия. https://www.cscs.uk.com/card-finder/ или просто вижте какво ви е необходимо ако желаете да продължите с професионалното развитие и да вземете по – висок клас карта. Всички карти са описани тук: https://www.cscs.uk.com/applying-for-cards/types-of-cards/

МОК ПОДГОТВИТЕЛНИ ИЗПИТИ ЗА CSCS Card - НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК:

Надяваме се че сте намерили статията полезна и интересна. Ако желаете още подобни или други статии, коментирайте и споделяйте! Харесайте и нашата фейсбук страница ТУК - UK ЕМИГРАНТЧЕ!

No comments:

Post a Comment