Документи при напускане на Обединеното Кралство – документ U1 (С попълнен пример), E104 (S041), P85, CA5403, R38


Независимо дали сте работили и пребивавали в Обединеното Кралство за няколко месеца или години, при окончателно напускане на страната трябва да се сдобиете с определени документи които да представите пред съответните институции в България за да може да ви бъдат признати стаж, здравни осигуровки, и в някои случаи, дори да взимате обезщетение от Борсата по труда. В тази статия ще ви запознаем с документите които са ви нужни при напускане на Обединеното кралство, как да се сдобиете с тях, и как да си върнете платените данъци ако напускате страната преди края на финансовата година в Англия.

Документ признаващ здравни осигуровки от страна – членка на ЕС – E104 (S 041)

Българите, които се връщат окончателно в България, трябва да се сдобият с формуляр Е 104 или S 041 по новия регламент – удостоверение за сумиране  на  здравноосигурителни  периоди. То дава  възможност  на лице,  което  се  осигурява   в  държава-членка  на  ЕС, да  придобие  здравноосигурителни  права  в  резултат  на  признаване  на  предходния  му  осигурителен  стаж. Формулярът S 041 се подава в  офиса  на  НАП  по  постоянния  адрес  на  лицето при  завръщането  му  в  страната, като доказателство за осигуряване в друга държава от Евросъюза за периоди след 1 януари 2007 г. На негова база за времето след тази дата, ако лицата са здравноосигурени в друга страна-членка, се коригират задълженията им за внасяне на здравноосигурителни вноски. Kак да се сдобия с Е 104? За целта трябва да попълните заявление за изискване на Е104 от страна членка което може да свалите от този линк:

Заявление за Е104 - http://www.nhif.bg/web/guest/82  

Заедно със заявлението приложете и копия от Документ удостоверяващ вноски за National Insurance – Request for record of National Insurance Account (ВИЖТЕ КАК ДА СЕ СДОБИЕТЕ С НЕГО ПО - НАДОЛУ), или копия от P60, P45, Self Assessment forms.

Заявленията за издаване на Е 104 могат да се подават само в България по район на местоживеене, лично, от родител или пълномощник, или да се изискват служебно от съответния здравен фонд в държавата членка (с формуляри Е 001 или Е 107) - в деловодството на НЗОК или РЗОК, по пощата, по факс, или чрез електронно съобщение (е-mail).

Ако не сте били осигурявани в Англия, губите здравноосигурителните си права и в България. Според българския закон това става, ако имате 3 месеца неплатени осигуровки през последните 36 месеца. Ако ви липсват месеци от по-стари периоди, преди последните 3 години, те на практика нямат значение, защото ще са „погасени по давност”. За да възстановите правата си да получавате безплатна медицинска помощ в родината, трябва да платите накуп 12 месечни вноски върху минималния осигурителен доход – към момента този размер е 16.80 лв., или да се осигурявате 6 последователни месеца, през които няма да можете да ходите безплатно на лекар.

Въпрос: Мога ли да изискам документ Е104 от Обединеното Кралство докато съм все още тук?
Когато отворите линка за изискване на формата и зададете изискване на форма Е104, системата ви уведомява че трябва да изискате формата от местните власти във вашата държава. С две думи – следвайте стъпките описани по – горе като подадете заявление в поделение на НАП по местоживеене и те ще изискат документа по служебен път.



Изискване на писмо – доказателство за National Insurance Number CA5403

Много от институциите в България изискват писмо – доказателство за Вашия NIN в Обединеното Кралство. Ако сте изгубили писмото си, преди да заминете за България можете да подадете заявление за ново писмо – за да го направите, попълнете  форма CA5403 в линка по – долу и я изпратете на адрес:

National Insurance Contributions and Employer Office
HM Revenue and Customs
BX9 1AN


Форма R38 – Заявление за преразглеждане и възвръщане на надплатени такси (Важи и при постоянно пребиваване в Обединеното Кралство, няма нужда да напускате)

Ако смятате че през изминалата или някоя от другите финансови години през които сте работили в Обединеното Кралство са ви удържани прекалено много такси, можете да попълните форма за преразглеждане на такси и ако сте прави, да ви върнат надплатените пари. За целта попълнете формата по – долу:


Възвръщане на такси ако напускате страната окончателно преди края на финансовата година в Обединеното Кралство – Form P85

В Обединеното Кралство финансовата година тече от 6 Април до 5 Април следващата година. Ако напуснете страната преди края на финансовата година, то вие можете да си възвърнете всички такси платени през текущата финансова година която в момента тече стига да не сте надвишили своя Tax Free Personal Allowance който за 2017/2018 е £11,500. Ако общата заработка за настоящата финансова година е по - малко от тази сума, ще ви върнат всички такси. Ако е повече - ще ви върнат част от таксите. За целта трябва да подадете заявление P85 - Leaving the UK – getting your tax right. Съвет: Хубаво е да имате P45 от последния работодател, за да можете да използвате информацията, цифрите и да сте сигурни че всичко ще е 100% точно и вярно. ВАЖНО! – попълнете тази форма ПРЕДИ да напуснете Обединеното Кралство за да избегнете проблеми и излишно забавяне. Парите могат да ви бъдат платени в банкова сметка или с чек.


Документ удостоверяващ вноски за National Insurance – Request for record of National Insurance Account

Съветваме ви преди да напуснете Обединеното Кралство да се сдобиете с документ удостоверяващ национално осигурителни вноски – колко точно имате и за какъв период сте платили. Този документ може да послужи и пред НАП, и пред НОЙ. За да се сдобиете с такъв документ, попълнете следната онлайн форма. Отнема 10 работни дни да получите отговор.


Напускане на Обединеното Кралство – Форма U1, регистриране в Бюрото по труда в България (само за employed!)

Ако сте работили в Обединеното Кралство като наето лице (employed) може да се регистрирате в Бюрото по труда, да си подадете документи и да получавате обезщетение от НОИ което зависи от няколко фактора, включително дали сте били регистрирани в бюрото по труда през последните 3 години, колко време сте работили през последните 24 месеца, размера на заплатата която сте получавали, какви документи ще представите пред институциите и причина за напускане на работа.

Към момента, стандартното дневно възнаграждение от НОИ е 7,20 лева на ден.
 За да можете да вземате така известното ГОЛЯМО парично обезщетение, както казахме, трябва да отговаряте на определени условия, а именно:
  • Трябва да имате минимум 9 месеца работен стаж през последните 24 месеца – като стажа може да е с прекъсване, може и да е и от Англия, и от България.
  • Не трябва да сте били регистрирани в бюрото по труда през последните три години.
  • Трябва да сте били на трудов договор и, забележете,  НЕ трябва да сте напуснали или да сте били УВОЛНЕНИ; трябва да сте били СЪКРАТЕНИ (например, изтичане на договор или съкратена работна ръка), за да се класирате за обезщетение.
  • Трябва да предоставите всички нужни документи пред НОИ – включително P45, P60, пейслипове, както и писмо от работодателя потвърждаващ причината за напускане на работа телефон и име за контакт. Ако не предоставите всички документи, рискувате да не вземате сериозно парично обезщетение.
  • Трябва да спазите всички времеви скали и да подадете документите си в срок.

Първото нещо което бихме ви посъветвали да направите е да подадете заявление за U1 form още докато сте в Англия, преди да напуснете страната. 

ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ ОНЛАЙН ИЛИ ЧРЕЗ ПОДАВАНЕ НА ХРАРИЕНА ФОРМА ПО ПОЩАТА!!!

!!!НОВО!!! От 2017 година вече имате опцията да си изискате форма U1 изцяло онлайн чрез вашия персонален Government Getaway Account. Като емплойд, вие вече трябва да сте си създали персонален профил онлайн. За да попълните формата изцяло онлайн и да имате достъп до онлайн копие на вашето U1, което да си принтирате по всяко време, влезте със собствения си профил и попълнете формата.


Другия вариант е да си попълните хартиена форма която да изпратите по пощата. Тази форма може да подадете и от България, и докато сте още в Англия (силно препоръчително!!!). Как става това четете надолу.

Причината да ви посъветваме сами да подадете заявление за тази форма е защото макар че в НОИ сами ще изискат тази форма по електронен път от Англия, често стават грешки които могат да се отразят негативно на вашата апликация за обезщетение, а и така и така ще попълвате тази форма там на място в НОИ, ще е много по – лесно и удобно просто да имате вашия готов документ под ръка и да препишете внимателно и точно всичко.
Разбира се това е ваш избор и ако желаете, може да се явите направо в НОИ и да попълните заявление там и на място. За всички решили да кандидатстват индивидуално за копие от U1 form, предоставяме линк и попълнена примерна форма по - долу.


Ако сами подавате заявление до HMRC, документите се изпращат на адрес:

NIC & EO HM Revenue and Customs BX9 1AN United Kingdom

СЪВЕТИ:

* Много е важно да се регистрирате на борсата до седмият ден след приключване на работа. Датата е написана на последният ви P45. Ако просрочите тази дата, рискувате да загубите обезщетението си.
* Много е важно причината за напускане на работа да е Redundancy или Expiry of contract. Препоръчваме втората опция. HMRC може би ще се свърже с вашия предишен работодател за да потвърди причината. Ако причината не е съкращение или изтичане на договор, рискувате да загубите обезщетението си.
* Много е важно да носите всички свои документи при записване на борсата по труда – писмо за НИН, P45,P60, payslips, дипломи.

След записването в бюрото по труда ще ви изпратят в съответното подразделение на НОИ за вашият град или село. Там,ще трябва да попълните няколко документа и заявление за удостоверяване на стаж придобит в друга държава членка на ЕС. Заедно с тези форми ще трябва да попълните и форма U1  която е абсолютно същата като попълнената примерна форма по – долу. Ако смятате че ще е по лесно за вас, си свалете форма от линка и си я попълнете предварително, 
или представете вече оригинална форма U1 от HMRC. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО искайте сами да си попълните формата ако не ви предоставят такава.

Отново - Документ U1 – http://www.hmrc.gov.uk/forms/2005/ca3916.pdf

Решението от НОИ излиза до 3-4 месеца - може да е за по - кратко време, зависи от много фактори. Колко пари ще получавате, както и колко месеца ще получавате обезщетение е строго индивидуално и зависи от вашия работен стаж и работно възнаграждение. Обикновено е 60% от вашето трудово възнаграждение за последните 2 години.
Ако не отговаряте на условията, отново ще взимате обезщетение но в размер на 7,20 лева на ден за 4 месеца.

Ако не сте съгласни с решението на НОИ, имате право да обжалвате. За целта се консултирайте със служител на НОИ или адвокат.


Примерна попълнена форма U1:










Изпратете попълнената форма заедно с всички изисквани документи, писмо от работодател и по възможност Covering Letter в което обяснявате конкретно причината да искате форма U1 и конкретен адрес на който да бъде изпратена. Важно е да попълните всичко правилно и да изпратите всички нужни документи за да не се озовете в ситуация в която да получите документ който не сте поискали (тази форма е също за NI Contributions) 

ВАЖНО!!! Изпратете всички документи и попълнена форма на адрес:

Customer Operations 
National Insurance Contributions & Employer Office 
International Caseworker 
Benton Park View 
NEWCASTLE UPON TYNE 
NE98 1ZZ 
United Kingdom 


Надяваме се че сте намерили статията полезна и интересна. Ако желаете още подобни или други статии, коментирайте и споделяйте! Харесайте и нашата фейсбук страница ТУК - UK ЕМИГРАНТЧЕ!

3 comments:

  1. Благодаря ви. Живот и здраве, ако ми потрябва тази информация ще си я копирам.

    ReplyDelete
  2. Най добре я принтирай да си я имаш. Аз така направих току що :)

    ReplyDelete
  3. ako moje da kajete ako se ispusne 7 dnevniat srok za borsata,ima li na4in da se zapi6a,za6toto p45 se bavi. mersi

    ReplyDelete