Как и къде да си търсим квартира в Англия? Как да си намерим кварира без посредник? Сметките и алчните агенции...



Квартири в Англия - как да си търсим квартира? Как да си намерим квартира без посредник?

Може би всички от нас които са се сблъсквали с тукашните агенции и знаят техните непосилни изисквания и космически суми за да наемеш жилище, са се питали тези въпроси поне веднъж. Е, ние от Емигрантче.ком сме твърдо против тези ''лешояди'' - агенциите! И затова винаги сме се стремяли да опитаме да наемем жилище или стая под наем без посредници, директно контактувайки с хазяина - това спестява много пари не само при първоначалното наемане, но и в дългосрочен план - защото когато договора ви изтече, трябва отново да се заплащат такси за преподновяване и т.н., и т.н.

А сега, нека набързо разгледаме какво представляват таксите ако наемаш жилище чрез агенция, какви са критериите, и наистина ли е толкова скъпо, преди да продължим нататък.

Въпрос: Колко пари трябва да изкарвам годишно за да мога да наема жилище с наем £1000 на месец?

Повечето агенции смятат вашия годишен наем x2,5 за да изчислят колко е минималния доход за да покриете тази критерия (а повярвайте ми, има много други критерии които трябва да покриете за да можете да наемете жилище чрез агенция!).

Значи в случая, 1000 х 12 = £12,000 годишен наем

12000 x 2.5 = £30,000 минимален доход който трябва да докажете за да покриете тoзи критерий!

Някои агенции изискват дори х3 годишния наем преди да покриете този критерий, това означава че трябва да имате минимум £36,000 доход за да наемете жилище с месечен наем от £1000!

И така, вече знаете формулата по която да изчислите дали покривате критерия за годишен доход.

Въпрос: Какви такси трябва да заплатя когато наемам жилище чрез агенция?

За целта ви представяме таблицата с такси на една популярна агенция в Англия, като можем да ви уверим че повечето агенции имат кажи речи същите такси.

Fee£ Inc. VATExplanation
Tenant Referencing£120.00 / personThis is charged for each tenant applying for the tenancy.
Guarantor Referencing£120.00 / GuarantorOnly if a Guarantor is required and charged for each Guarantor that is referenced.
Company Referencing£300.00Company or Business reference fee
Negotiating and agreeing Tenancy Agreement (Tenant share)£210.00One off charge for the Tenancy Agreement preparation.
Unfurnished Inventory Check (Tenants Share)£120.00One off charge per tenancy.
Furnished Inventory Check (Tenants Share)£144.00One off charge per tenancy.
Negotiating and Agreeing a renewal/extension to your tenancy (Tenant Share)£114.00One off charge for each renewal/extension.

Tenant Referencing - £120 на човек. Тази такса се таксува за всеки пълнолетен член който ще живее в жилището. Какво е това? Референции (препоръки) - наемателите, които кандидатстват за наемане на жилище под наем, трябва да дадат подробности за своя работодател и доход, техния предишен адрес и някои данни на банковата си сметка. Те ще бъдат проверени, за да се гарантира, че можете да се ангажирате с месечни плащания за наем. Затова трябва да имате банкова сметка, трябва да предоставите детайли на работодателя и т.н. Съветваме да имате положителен кредит рейтинг (за него ще говорим в друга статия, но общо взето, положителен кредит рейтинг се изгражда като плащате сметките си навреме, не пропускате плащания, не сте в овърдрафт и т.н) и да сте притежавали сметката си поне от 6 месеца ако кандидатствате чрез агенция.

Guarantor Referencing - £120 за гарант. В зависимост от това какви резултати ще покаже проверката на вашите референции, вашите приходи или цялостното финансово състояние може да изискват от вас да предоставите гарант. Това не е необичайно и означава, че трябва да предоставите детайлите на трети човек, който ще мине кредитна проверка за да може компанията да е сигурна че той има достатъчно приходи да покрие общите ангажименти по наема и сметките в случай че вие като наемател не сте в състояние да платите вашия наем. Или с други думи - агенцията ще търси този човек в случай че вие сте некоректни и не си плащате сметките и наема. Тази такса се заплаща по отношение на всеки гарант за покриване на разходите за кредит проверки и за предоставяне на гаранционен акт като част от договора за наем, в който са описани задълженията им като гарант. Но както казахме, агенцията не винаги изисква гарант ако вашата проверка е минала добре.

Company Referencing - Само в случай че наемателя е компания - например, наемате сграда или помещение за офис.

Negotiating and agreeing Tenancy Agreement (Tenant share) - Еднократна такса от £210.00 за да ви подготвят документите за наем.

Unfurnished Inventory Check (Tenants Share) - Еднократна такса за агенцията която ще дойде и ще опише необзаведен имот и всички характеристики - например какъв цвят са стените, какво е състоянието на пода и килимите. Накрая, когато се изнасяте те ще дойдат и ще проверят дали всичко е както е било в началото и ако намерят забележки, обикновено удържат пари от депозита.

Furnished Inventory Check (Tenants Share) - Еднократна такса, същото като горно обясненото, но в случая става въпрос за обзаведен имот и освен стени и подове ще опишат какви мебели и обзавеждане има и в какво състояние са. От вас се очаква всичко да е в същото състояние в което сте го получили когато се изнасяте.

Negotiating and Agreeing a renewal/extension to your tenancy (Tenant Share) - Такса, която плащате при всяко подновяване или удължаване на договора. Например - ако договора е валиден за една година, всяка година ще плащате тази такса. 

Други популярни такси:

Депозит - Преди да се нанесете, от вас се очаква да платите един наем и поне 4-6 седмици наем депозит. Някои агенции изискват и 2-3 месеца депозит, всичко е индивидуално. Депозита се задържа от агенцията или от хазяина и накрая, когато се изнасяте, след всички проверки депозита ви се връща.

Депозит за домашни любимци - Някои агенции ще искат допълнителен депозит в случай че имате домашен любимец.

Amendment Fee (Такса за промяна на договора) - Тази такса може да бъде приложена в случай че хазяина и вие решите да промените оригиналния договор преди той да е изтекъл. Това може да се случи поради промяна във вашето финансово състояние, ако искате да се изнесете по - рано и т.н. В случая разбира се, агенцията ще ви таксува за тази промяна.

Check out fee (tenant's share) - Някои хазяи изискват наемането на външни компании за проверка на имота, за да изготвят инвентаризация на собствеността си преди отдаването. Когато това се случи, вие ще носите отговорност за такса при напускане на имота, когато същата компания извършва своята проверка в края на договора за наем. Както хазяина, така и наемодателят също плаща част от таксата за напускане.

Какво се случва след като наема имота? - Вашият хазяин или агенция редовно ще планира посещения на имота. Те искат да се уверят, че имотът се поддържа в добро състояние и че няма проблеми с общото състояние.

Въпрос: Какви сметки трябва да плащам на месец?

Ако наемате само стая, обикновено сметките са включени. Ако наемате жилище обаче, плащате всички сметки сами. Сайтът www.zoopla.co.uk  е изключително полезен защото освен снимки на имота и месечен наем можете да видите и приблизителните сметки които ще заплащате на месец. Отдолу сме представили примерни месечни разходи за къща с две спални в Саутхемптън. Наемът на месец е £850.


Home insurance - Мисля че всички знаят какво е - застраховка на имота. Някои хазяи изискват вие да го плащате, други не.

Energy - Под енергия тук водят и газ, и ток - вижте разбито в дясно - Gas, Electricity, и колко горе долу ще плащате на месец за енергия и сметки за газ и ток.

Council Tax - Това е общинска такса която се плаща всеки месец. Много хора се питат какво покрива? - Кансъл таксата покрива рециклирането на отпадъци, почистването на улиците, изхвърлянето на боклуците, заплатите на полицията, пожарната, изграждане и поправка на пътища.... Кансъл таксата е индивидуална сума за всеки имот и зависи от това колко голям е имота, колко човека живеят там и т.н. Полезен сайт където можете да видите колко точно струва Кансъл таксата за даден имот: www.mycounciltax.org.uk

Water - Колко средно струва водата на месец.

Rent - Наемът за имота на месец.

И разбира се, Monthly Total изчислява колко средно ще плащате за имота с включени основни сметки. Но да не забравяме че има и други сметки като телевизия, интернет, телефон, TV licence.

Въпрос: Как да си намеря имот (стая) без посредник?

Много хора не желаят или нямат възможност да наемат жилище чрез агенция. Затова ще ви представим няколко сайта където можете да си търсите имот директно контактувайки с хазяина и да си спестите огромна сума пари.


Може би най - популярния сайт за наемане на стаи - просто влизате, пишете район и ще видите огромното разнообразие от имоти.

ВАЖНО! Макар да е сайт за отдаване на стаи, в този сайт също ще намерите и много цели имоти и студиа които се отдават под наем! Казваме ви го от личен опит! Потърсете и преглеждайте всеки ден!

За ваше улеснение сме представили обяснение на всички опции когато отворите даден имот за да разгледате. В случая избрахме студио което се отдава под наем в Kensington за £285 на седмица.





Както виждате, в обявата пише The rent includes electricity, water and heating - това значи че няма да плащате за ток, вода и отопление, защото те са включени в наема! Трябва да отбележим, че много от наемите в spareroom включват част или всички сметки, което е голямо облекчение и предимство. 

Когато харесате даден имот, просто се свържете с хазяина по имейл или по телефон, както е показано.

Въпрос: Мога ли да наема стая докато съм още в България? 

Да, може! Макар не всички хазяи да са съгласни, нищо не пречи да опитате, имаме много приятели които са си запазили стаи чрез този сайт преди да пристигнат в Англия - просто пишете на хазяина, обяснете кога ще пристигнете в страната и помолете да запази стаята за вас - понякога може да изиска малка сума за тази услуга, например £20, но в повечето случаи не е проблем. 


Друг много популярен сайт за наемане на цели имоти е openrent - имоти без посредник.


И разбира се, най - популярния - gumtree.

ВАЖНО! Има много изманици които търсят жертви из тези сайтове, особено последния споменат сайт. Затова НИКОГА не давайте пари предварително, било то за наем на стая или на имот - винаги изисквайте да видите имота преди да го наемете, подписвайте легален договор и едва тогава превеждайте пари САМО по банков път за да избегнете измами. Винаги изисквайте вашия депозит да бъде с Tenancy Protection Agreement - така винаги ще можете да проверите дали депозита е защитен от съответната агенция онлайн по всяко време. https://www.depositprotection.com/

Надяваме се че сте намерили статията полезна и интересна. Ако желаете още подобни или други статии, коментирайте и споделяйте! Харесайте и нашата фейсбук страница ТУК - UK ЕМИГРАНТЧЕ!

No comments:

Post a Comment