Как да си открия банкова сметка в Обединеното Кралство


Когато пристигнете и искате да откриете сметка в банка в Обединеното Кралство, ще бъдете помолени да предоставите доказателства за самоличността си и потвърждение на адреса си. Много от нас, пристигнали тук наскоро знаят че за хора които идват от чужбина да си откриеш банкова сметка в местна банка може да се окаже по – трудно отколкото сте очаквали. Ако не покриете изискванията на банката за доказателство за адресна регистрация и валидни лични документи, то вашата апликация ще бъде отхвърлена.

Когато сте новодошли, нямате кредитна история и все още нямате доказателство за адрес, това може да се окаже проблем при отварянето на банкова сметка която ви е нужна за да може вашия работодател да ви превежда заплата и разбира се, за да започнете да изграждате новия си живот в страната.

В тази статия ще ви запознаем с различните видове банкови акаунти, как да кандидатствате за банков акаунт и какви документи и доказателства са нужни. Запомнете - за да имате максимален шанс за отваряне на сметка, се явете навреме (ако имате запазен час), облечете се добре и спретнато, носете всички нужни документи, бъдете готови да отговаряте на въпроси и да водите разговор на английски език (или доведете преводач с вас).

Различни продукти

Макар че повечето банки очакват от вас да имате валидно доказателство за адрес, има някои специализирани продукти, предлагани от големите банки и предназначен за чужди граждани, които биха могли да бъдат алтернатива ако не отговаряте на стандартните критерии за current account (стандартен акаунт) – това са така наречените basic accounts – тези банкови сметки не се различават много от стандартните акаунти – единствената разлика е, че не трупате кредитна история, нямате право на овърдрафт, но в същото време са съвсем нормални банкови акаунти – с карта, онлайн банкинг, банкиране във всеки клон и т.н. Хубавата новина е, че след няколко месеца банкиране можете спокойно да отидете в клон и да смените акаунта си с нормален такъв – в някои случаи дори може да го направите онлайн чрез вашия профил.

Банки предлагащи basic account за чужденци: https://moneyfacts.co.uk/bank-accounts/basic-bank-accounts/

Пример:

За basic  account може да кандидатствате във всеки клон на избрана банка - в повечето случаи може да кандидатствате за basic account само ако са ви отказали някой от стандартните акаунти. Нашият съвет е, когато отидете в клона, да се представите, да обясните че сте чужденец и желаете да отворите basic account – така имате повече шанс да не бъдете отхвърлени дори и да не предоставите достатъчно информация за нормален акаунт.

Много банки предлагат опция да канидатствате за нормален акаунт онлайн. Някои от най – известните банки вижте по – долу:

Халифакс (Halifax)

Лойдс (Lloyds)

Натуест (Natwest)

Барклис (Barclays)

HSBC

Преди да кандидатствате за банкова сметка, имайте предвид, че:

·         1.Паспортите, личните карти или удостоверенията за раждане не се приемат като доказателство за адрес, тъй като те не посочват вашия адрес, а само вашата самоличност.
·          2.Паспортите и личните карти трябва да са актуални, т.е. да не са изтекли.
·         3.Писмата които ще представите като доказателство за адрес трябва да са със скорошна дата – от последните 3 месеца.
·         4. Всички документи трябва да са оригинални.

Какво мога да използвам като валидно доказателство за адрес за откриване на банкова сметка?

Писмо за NINo – първи вариант
Макар много хора да казват че писмото не се приема, това не е така и в много клонове всичко от което се нуждаете за отваряне на банкова сметка и конкретно basic account е само писмото за вашия НИН и паспорт/лична карта. Когато отидете на интервюто, се постарайте да изглеждате добре, облечете се по – официално, и се уверете че знаете достатъчен английски за да водите приличен разговор (или доведете преводач с вас).

Вторият най – разпространен начин за доказване на адрес е като смените своята българска шофьорска книжка с английска такава. Как да направите това, вижте ТУК

Нямате шофьорска книжка? Няма проблем!
За целта, трябва да си извадите така наречения Provisional Driving Licenceтова е еквивалента на шофьорска книжка за хора, които сега започват да се учат да карат кола. Този лиценз е нужен за да имате право да карате кола с придружител. Кандидатства се по същия начин както в линка за смяна на шофьорска книжка, струва същата сума и се попълва същата форма (D1), като за целта попълвате графата за Provisional Driving Licence. Книжките обикновено пристигат до 2 – 3 седмици.

NHS регистрация за личен лекар
Ако се регистрирате за личен лекар и здравни услуги, ще получите писмо с регистрация и новия си NHS – здравноосигурителен номер. Това ще трябва да направите така или иначе рано или късно, за да имате достъп до здравната система в Обединеното Кралство. Как да се регистрирате и всичко обяснено – вижте ТУК.

Битови сметки
Приети са сметки за газ, вода, електричество, телевизия, council tax, TV license или стационарен телефон (не мобилен), които са издадени през последните три месеца. За целта помолете вашия хазяин дали може да прехвърлите някоя от горепосочените сметки на ваше име, най – известната от които е TV license.

Договор за наем и препоръки от работодател

Валиден и официален договор за наем може да послужи като доказателство за адрес. Добавете телефон и името на вашия хазяин за контакт.

Писмо от работодател което потвърждава че работите за тях придружено от  телефон и име за контакт могат да послужат за доказателство за адрес.

Препоръка от работодател -  помолете работодателя да се обади в банката, да потвърди че работите за него и да ви запази час и дата за откриване на сметка -  най-бързият и лесен вариант.

Пазаруване
Макар и не винаги, банката може да приеме писмо за регистрация за абонаментни карти, например:

Сейнсбъри (Sainsburys Nectar Card) https://www.nectar.com/register/consumer/enrol.htm

Регистрирането е бързо, лесно и безплатно, ще получите картата на посочен от вас адрес.

Застраховки
Ако имате застраховка живот, или автомобилна застраховка за вашата кола, писмата биха послужили като доказателство за адрес.

Онлайн акаунт с MONESE

Последният вариант който бихме ви предложили е да си откриете безплатен онлайн акаунт с Монесе.

ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА MONESE https://www.monese.com/


В: Току-що пристигнах в UK. Защо е най-лесно да се отвори акаунт в Monese?
О: Тъй като Monese не е банкова институция, режимът при отваряне на акаунт е облекчен и няма да Ви се налага да показвате доказателство за адрес. От Вас като клиент, Monese започва да печели на по-късен етап.
В: За какво мога да ползвам акаунт в Monese?
О: За физически и онлайн разплащания, за превод на заплатата Ви, тъй като това ще Ви се наложи от самото начало.
В: Как мога да ползвам акаунта си в Monese?
O: Сумата трябва да бъде предварително преведена по акаунта Ви, преди да можете да разполагате с нея. Няма как да изхарчите повече, отколкото сте депозирали, тъй като нямате право на овърдрафт.
В: Какви са предимствата на Monese пред истинските банкови институции?
О:
1. Не се иска доказателство за адрес при регистрацията, която става изцяло онлайн
2. Ще плащате по-ниска месечна такса (£4.95), отколкото бихте плащали на банката всеки месец.
В: А какви са недостатъците?
О: Картата на Monese е красива, лъскава и подвеждаща.
1. Макар да можете пълноценно да се разплащате на повечето места, тя не е истинска банкова дебитна карта.
2. Тъй като Вие не сте клиент на банка, не можете да се ползвате с подобни привилегии, нямате savings акаунт и трупаща се лихва по него, няма как да получите кредитна карта от същата институция
3. Monese не поддържа direct debits и standing orders
4. Основните кредитни агенции Equifax, Experian и Noddle на този етап не работят с Monese и притежанието на акаунт там не Ви носи никаква кредитна история в UK. На практика, все едно никога не сте имали банкова сметка тук (което е самата истина)
5. Приключване на финансовата година и попълването на Self Assessment на базата на акаунт в Monese изглежда нелепо и липсата на бизнес и лична сметка в банкова институция би Ви създало големи главоболия
. Имате право на 5 безплатни изтегляния от банкомат под формата на кредити, след което таксата при всяко изтегляне е £0.50
7. Плащанията по тази "сметка" не са моментални, а са от понеделник до петък в следните часове:
9.30am, 11.45am, 2pm и 4.30pm
8. Макар и безконтактна, картата на Monese не се поддържа от Apple Pay и Android Pay. Заобиколен начин наскоро стана ползването на Boon wallet, който позволява разплащания с предплатени карти.
В: Тогава уместно ли е да си отворя акаунт в Monese?
О: Да, ако току-що пристигате и спешно трябва да Ви се превежда заплатата. В първия удобен момент, кандидатствайте за банкова сметка в която и да е от големите банки в UK. Дори нейн basic акаунт би имал по-голяма тежест от акаунт в Monese.

В интернет има много противоречиви мнения за Монесе – проучете добре преди да си откриете акаунт. Ние ви съветваме да опитате всички други варианти и банки преди да прибегнете до този вариант.       

    Надяваме се че сте намерили статията полезна и интересна. Ако желаете още подобни или други статии, коментирайте и споделяйте! Харесайте и нашата фейсбук страница ТУК - UK ЕМИГРАНТЧЕ!

No comments:

Post a Comment