Майчинство в UK, SMP, MA, Осиновяване (SAP), Бащинство, Sure Start Grant - колко ще получаваме и как да кандидатстваме


В тази статия ще се опитаме да покрием цялата тема за майчинството в Обединеното Кралство - как се кандидатства, какви условия и изисквания трябва да покрием, колко е бащинството в Англия, какво ни се полага ако осиновяваме дете, има ли еднократна помощ, каква е тя и как да кандидатстваме за всички тези неща - четете надолу.

Майчинство в Обединеното Кралство

Какво представлява законният отпуск по майчинство в Обединеното Кралство?

Ако сте наето лице от работодател (employed), когато имате бебе, по закон имате право на 52 седмици (1 година) отпуск по майчинство - независимо колко дълго сте работили на едно и също работно място. 
Това се нарича Statutory Maternity Leave. Първите 26 седмици са позати като ''Стандартен отпуск по майчинство'' а последните 26 седмици като ''Допълнителен отпуск по майчинство''.

Oт тези 52 седмици, само 39 седмици могат да бъдат платени.

ВАЖНО! Няма значение дали детето е заченато по естествен път или чрез ин витро, процедурите и условията са едни и същи.

Може да започнете да взимате майчинство най – рано 11 седмици преди очакваната дата на раждане, освен в случай когато бебето е родено по – рано от очакваното.

Когато работите като employee, задължително трябва да си вземете минимум 2 седмици майчинство след раждането на детето, или 4 седмици ако работите във фабрика. Това условие не важи за хора които са Self Employed.

Като цяло, майчинството се дели на два вида – Statutory Maternity Pay за хора които са наети от работодател и работят като employees, и Maternity Allowance за хора които са Self Employed или не се класират за Statutory Maternity Pay.

Statutory Maternity Pay (SMP)

Майчинството (SMP) за всички работници които са наети  като employees и отговарят на изискванията се изплаща за период от до 39 седмици, както следва:

Първите 6 седмици: 90% от заплатата преди такси

Останалите 33 седмици: £140.98 ИЛИ 90% от заплатата (което е по – малко като сума, например ако работите за £100 на седмица ще ви платят по £90 на седмица вместо £140.98 защото вашата заработка е по – малко от тази сума)

ВАЖНО! Независимо колко майчинство взимате, от сумата се удържат такси и НИН както обикновено.

Това е минималното майчинство което дадена компания трябва да изплаща – има случаи в които компанията плаща повече. За целта говорете с вашия работодател и си прегледайте договора.

Условия за получаване на SMP

За да може да получавате SMP, трябва да отговаряте на следните условия:

  • Да работите на трудов договор - за да задоволите изискването за постоянна заетост, трябва да сте наети от работодателя си за продължителен период от най-малко 26 седмици преди квалификационната седмица която се води 15 седмица ПРЕДИ седмицата в която трябва да се роди бебето.
  • С други думи, 15 седмици преди термина вие трябва да сте работили МИНИМУМ 26 седмици за същия работодател. Няма нужда работата да е на пълен работен ден или на пълно работно време, периода от 26 седмици трябва да включва минимум един работен ден през всяка седмица.
  • Макар че обикновено за постоянна заетост в продължение на 26 седмици приема работа за един и същ работодател без прекъсване, има някои обстоятелства, при които прекъсването на заетостта може да се пренебрегне. Също така правилото за наемане на работа може да се промени леко, ако бебето ви се роди преждевременно. Но в общи линии, изискването е да сте работили за същия работодател минимум 26 седмици преди квалификационната седмица, която е 15 седмици ПРЕДИ термина на раждане. За повече информация говорете лично с вашия работодател.
  • Следващото условие е да заработвате МИНИМУМ £113 на седмица (Сумата е валидна за финансова година Април 2017 – Април 2018) – трябва да сте заработвали този минимум на седмица за периода от 26 седмици ПРЕДИ квалификационната сдмица (15 седмици ПРЕДИ термина на раждане) – този минимум се определя от държавата, така наречения Lower Earnings Limit – минималната сума която трябва да заработвате за да плащате NIN Contributions (осигуровки)

Ако сте наети от агенция

Ако сте били наети от агенция във всяка от 26-те седмици преди квалификационната седмица (15 седмица ПРЕДИ термина на раждане) то вие отговаряте на правилото за непрекъснато наемане на работа от един работодател и ако отговаряте на условието за доход, агенцията трябва да ви изплаща SMP. Ако сте вършили работа за агенцията във всяка една от тези 26 седмици, дори да е била непълна работна седмица, тя се брои като пълна седмица. Може да има няколко седмици, когато не сте работили за агенцията – но това не означава, че може да не отговаряте на правилото за заетост. За целта се свържете директно с агенцията и изискайте повече информация по темата.

Ако имате повече от един работодател

Ако имате повече от една работа, може да сте в състояние да получите SMP от всеки работодател.

Ако смените работодател и сте работили за повече от един работодател през тези 26 седмици

Ако смените работното си място по време на бременността си и по време на тези 26 седмици преди квалификационната седмица сте работили за повече от една месторабота, най – вероятно няма да се класирате за SMP.

Използвайте следния калкулатор за бащинство и майчинство за да изчислите колко ви се полага:

Ако отговаряте на условието за постоянна заетост с вашия работодател и минимална заработка, то тогава вашия работодател трябва да ви изплаща Statutory Maternity Pay.

Как да кандидатствам за Statutory Maternity Pay?

За целта трябва да се срещнете с вашия работодател и да им дадете минимум 28 дни предизвестие от датата на която желаете да излезете в отпуск по майчинство. Преди тази среща трябва да получите доказателство за бременността си за да може да кандидатствате за SMP. Това обикновено е писмо от лекар и така наречения сертификат за майчинство (известен като сертификат MATB1)

Акушерките и лекарите обикновено издават този сертификат 20 седмици преди термина на раждане. Говорете с вашата акушерка и тя ще ви даде този сертификат и писмо.

Трябва да се срещнете с вашия работодател или HR мениджър и да обсъдите кога искате да излезете в отпуск по майчинство. За целта трябва да преодставите MATB1 сертификат минимум 21 дни преди датата на която искате вашето майчинство да започне. Ако вашия работодател е толерантен, може да преодставите този сертификат и по – късно.

ВАЖНО!!! SMP може да ви бъде отказан ако не сте предоставили доказателство за бременност (MATB1) или ако се забавите и предоставите нужните документи повече от 13 седмици СЛЕД термина на раждане.

Какво ми се полага ако не се класирам за Statutory Maternity Pay?

Ако сте кандидатствали за SMP и ви е било отказано, вашия работодател трябва да ви върне МАТВ1 сертификата както и попълнена форма SMP1 с обяснение защо е даден отказ.

Свалете формата от тук и я дайте на вашия работодател за попълване: 

В случай на отказ или ако не се класирате, може да получавате Maternity Allowance вместо това. Ако сте наето лице, трябва да попълните SMP1 форма и да я изпратите до адреса посочен по – долу заедно с попълнена MA claim form.

Maternity Allowance

Maternity Allowance се отпуска на лица които не се класират за SMP. Може да получите MA за период от 39 седмици, ако отговаряте на някое от следните условия:
  • Вие сте наети от работодател, но не можете да получите Statutory Maternity Pay
  •  Вие сте Self Employed и плащате Class 2 National Insurance Contributions (включително доброволно внасяни осигуровки) като условието е да сте внасяли осигуровки за поне 13 седмици от 66 седмици преди датата на термина на раждане. Размерът на MA, който ще получавате, зависи от това колко вноски за Class 2 National Insurance Contributions имате
  • Може да се класирате за МА ако наскоро сте престанали да работите
Също така, през последните 66 седмици преди вашето бебе да се роди, трябва да сте били:
  • Работили като наето лице или като Self Employed в продължение на най – малко 26 седмици от общо 66 седмици. Периода на заетост може да е с прекъсвания. 
  • Трябва да печелите (или да сте класифицирани като печелещи) поне £30 на седмица за всеки 13-седмичен период – отново, седмиците няма нужда да бъдат последователни.
  • Може да се квалифицирате за МА ако наскоро сте престанали да работите. Също така няма значение дали сте работили на различни работни места или дали сте имали периоди на безработица стига да сте работили за минимум 26 седмици през последните 66 седмици преди раждането на бебето.
За всички самонаети лица, или лица които не се класират за SMP, включително изчисление за бащинство и каква сума ви се полага, използвайте следния калкулатор:


Помощ ако не се класирате за Maternity Allowance или Statutory Maternity Pay

Може да получите Reduced Maternity Allowance за период от 14 седмици, ако за най-малко 26 седмици през 66-те седмици преди вашето бебе да се роди вие сте били:
  • Женени или в Civil Partnership
  • Не сте работили като наето или самонаето лице
  • Ако вашия съпруг/партньор е Self Employed сте участвали в бизнеса му, а работата, която сте извършвали е за бизнеса и била неплатена
  • Вашият съпруг или партньор е регистриран като Self Employed в HMRC и плаща Class 2 National Insurance Contributions
  • Вие сте заплащали собствени Class 2 National Insurance Contributions

Ако не сте платили достатъчно Class 2 National Insurance Contributions

HMRC ще провери дали сте платили достатъчно Class 2 National Insurance Contributions, за да получите право на майчинство, когато кандидатствате. Ако не сте заплатили достатъчно, ще ви пратят писмо с дължимата сума и ако я заплатите, ще ви бъде отпуснато МА за 14 седмици.
HMRC ще се свърже с вас, за да ви каже как да направите въпросното плащане.

Какво да правя ако загубя бебето си?

Макар да не го пожелаваме на никого, е хубаво да знаете че все още може да се квалифицирате за МА и SMP, ако бебето е:

  • Мъртвородено от началото на и след 24-та седмица на бременността
  • Родено живо във всеки момент по време на бременността, независимо от седмицата и независимо дали е починало след това

Какво ще получите според Maternity Allowance?

Сумата, която можете да получите, зависи от вашия индивидуален случай.

Можете да получите:

£ 140.98 на седмица или 90% от средната седмична печалба (което е по-малко) за период до 39 седмици
£ 27 на седмица за период от 14 седмици (ако не сте работили изобщо)

В повечето случаи заплащането е чисто и просто £140.98 на седмица за период от до 39 седмици.

Кога мога да кандидатствам за МА?

Можете да кандидатствате за МА, след 26 седмица от бременността. Плащанията могат да започнат най – рано 11 седмици преди термина и датата на раждане.

Мога ли да кандидатствам за МА или SMP след датата на раждането на бебето?

Да, може да подадете документите си до 12 седмици след раждането, като заплащанията ще са със задна дата от раждането на бебето.

Какви документи трябва да представя за МА?

За целта трябва да попълните формуляр MA1.

Свалете и попълнете формата от тук:


Можете да получите и формата:

Чрез телефониране на Jobcentre Plus на телефон 0800 055 6688 или на телефонен номер 0800 023 4888
От prenatal care unit
От Jobcentre Plus

Попълнете формата, принтирайте я и приложете МАТВ1 Сертификат от вашата акушерка или лекар. Това обикновено е писмо от лекар и така наречения сертификат за майчинство. Акушерките и лекарите обикновено издават този сертификат 20 седмици преди термина на раждане.

ВАЖНО! Ако подавате документи след раждането на бебето, трябва да предоставите удостоверение за раждане заедно с останалите документи. Ако сте наето лице на което са отказали Statutory Maternity Pay, трябва също така да предоставите формуляр SMP1 от работодателя си, което потвърждава, че нямате право на SMP.

Изпратете всички документи на адрес:

Wrexham Maternity Allowance
Mail Handling Site A
Wolverhampton
WV98 1SU

Кога и как се изплащат сумите за майчинство?

Майчинството се изплаща на всеки 2 или 4 седмици по банков път в сметка посочена от вас.

Има ли еднократна помощ в Обединеното Кралство при раждане на дете както в България?

Има една помощ, но трябва да отговаряте на няколко изисквания.

Sure Start Maternity Grant

Може да получите £500 еднократна помощ при раждането на първото ви дете. За да се класирате за тази помощ трябва:

Да очаквате първото си дете, или да очаквате повече от едно дете ако вече имате други деца

(Ако очаквате второ индивидуално дете, не можете да кандидатствате за тази помощ)

Задължително трябва да взимате и определени помощи (едни или няколко от следните):

  • Income Support
  • income-based Jobseeker’s Allowance
  • income-related Employment and Support Allowance
  • Pension Credit
  • Child Tax Credit
  • Working Tax Credit that includes a disability or severe disability element
  • Universal Credit
Може да кандидатствате за тази еднократна помощ най – рано 11 седмици преди раждането и най – късно 3 месеца след раждането на бебето.

Помощ ако очаквате близнаци, тризнаци или многодетна бременност:
  •          Ако вече имате едно дете или повече деца които не са от многодетна бременност и очаквате близнаци ви се полагат £500
  •          Ако вече имате едно дете или повече деца които не са от многодетна бременност и очаквате тризнаци ви се полагат £1000
  •          Ако вече имате близнаци и очаквате тризнаци ви се полагат £500

Ако не раждате, а осиновявате дете или очаквате дете чрез сурогатна майка

Възможно е също така да можете да получите еднократна помощ aко сте осиновител или очаквате дете от сурогатна майка като детето трябва да е на възраст под 1 година на датата, която изберете за кандидатстване. Трябва да получавате един или повече от бенефитите и помощите описани по-горе и трябва да отговаряте на едно от следните условия:
  •          Отговорни сте за бебето, но не сте майка му
  •          Детето е в процес на осиновяване от вас
  •          Имате разрешение да осиновите дете от чужбина
  •          Имате документ за сурогатна бременност
  •          Вие сте определен за закрилник и настойник на детето
  •          Имате заповед за осиновяване или за права над детето

За да кандидатствате, свалете и попълнете следната форма, след което я изпратете на адреса посочен по – долу, няма нужда от пощенска марка! Формата трябва задължително да е подписана от медицинско лице!


Адрес: Freepost DWP SSMG

Отпуск по бащинство

Ако сте наето лице, работите за работодател, и сте бъдещ баща или партньор на жена, която ще има дете (включително партньор от един и същи пол), може да получите законно обезщетение по бащинство за период от две седмици което се води така наречената платена отпуска по бащинство.
Можете също така да получите законен отпуск по бащинство за период от две седмици, когато осиновявате дете.
Заплащането е нормалната работна заплата която получавате. Заплаща се със следващата заплата след двете седмици бащинство.

Statutory Adoption Pay

Родители, които са наети от работодател (employed) имат право на отпуск и обезщетение ако осиновяват дете. Така нареченото обезщетение се определя на принцип, подобен на Statutory Maternity Pay.

Условия за получаване на SAP

За да може да получавате SAP, трябва да отговаряте на следните условия:

  •          Да работите на трудов договор - за да задоволите изискването за постоянна заетост, трябва да сте наети от работодателя си за продължителен период от най-малко 26 седмици ПРЕДИ датата на осиновяване.
  •          Следващото условие е да заработвате МИНИМУМ £113 на седмица (Сумата е валидна за финансова година Април 2017 – Април 2018) – трябва да сте заработвали този минимум на седмица за периода от 26 седмици ПРЕДИ датата на осиновяване – този минимум се определя от държавата, така наречения Lower Earnings Limit – минималната сума която трябва да заработвате за да плащате NIN Contributions (осигуровки)
  •          Трябва да представите и валидни доказателства за сурогатна бременност и осиновяване

Сумата която ще получавате е същата като SMP. За повече информация посетете следния линк:

Надяваме се че сте намерили статията полезна и интересна. Ако желаете още подобни или други статии, коментирайте и споделяйте! Харесайте и нашата фейсбук страница ТУК - UK ЕМИГРАНТЧЕ!

No comments:

Post a Comment