Как да се регистрираме като Self Employed и да получим UTR Number? (Стъпка по стъпка)


Ако искате да се сдобиете с UTR (Unique Tax Payer) reference number (референтен номер) трябва да се регистрирате като Self Employed с HMRC. В тази статия ще ви запознаем със стъпките които трябва да предприемете за да се сдобиете с UTR номер.

Какво е HMRC? -  Her Majesty's Revenue and Customs (HM Revenue and Customs или HMRC) е правителствената организация на Обединеното кралство, отговорна за събирането на данъци, плащането на някои форми на държавна подкрепа (бенефити) и управлението на други регулаторни режими, включително националната минимална работна заплата.

Как да се сдобием с UTR Number?

Има три начина да се сдобиете със UTR number и да се регистрирате като self-employed:

  1. Онлайн  Това е възможно най – бързия и лесен вариант да се регистрирате. Регистрирането онлайн позволява на sole traders (бизнес, притежаван и управляван от един човек, на български – едноличен търговец) да се регистрират като самонаети лица, като също позволява на партньори, част от от partnership  да се регистрират с HMRC като self-employed. За линк и стъпка по стъпка информация как да се регистрирате, вижте по – долу.
  2. По телефона  -  Може да се регристрирате като self employed по телефона и да получите своя  UTR number на адрес посочен от вас. Този вариант е подходящ за хора които нямат достъп до интернет и владеят добро разговорно ниво на английски език. Можете да се обадите всеки ден между 8 сутринта и 8 вечерта на новата  self-employed helpline. Номерът е: 0845 915 4515. Не забравяйте да си подготвите цялата информация описана по – долу преди да се обадите.
  3. По пощата Ако не желаете да се регистрирате онлайн или по телефона, може да попълните форма CWF1 ‘Becoming self-employed and being registered for National Insurance contributions and/or tax’. След това може да изпратите формата до вашия областен такс офис.
Информация нужна за да се регистрирате като Self Employed и да получите UTR Number:

Ако се регистрирате като самонаето лице, ще ви е нужна следната информация под ръка:

  • Име
  • Адрес
  • National Insurance number (Национален осигурителен номер, NIN)
  • Дата на раждане
  • Телефон за контакт
  • Имейл адрес за контакт (email address)
  • Датата на която сте започнали да работите като self-employed
  • Видът бизнес който ще (или вече) упражнявате
  • Вашият бизнес адрес (може да е същият като вашият домашен адрес)
  • Вашият бизнес телефон за контакт (може да е същият като вашият личен телефон за контакт)
Как да се регистрирам онлайн за да получа UTR Number? 
(Стъпка по стъпка)

Има няколко начина да се регистрирате онлайн като самонаето лице и да получите UTR Number. В случая ви представяме най – бързата и лесна опция, която отнема по – малко от 10 минути и сме изпробвали десетки пъти. Отворете следния линк за да се регистрирате онлайн и следвате стъпките:

Стъпка по стъпка нагледно как да попълните формата (имената и адреса не са реални, моля използвайте вашите лични данни):






Ако сте направили грешка, системата ще ви уведоми:


След като сте попълнили формата, внимателно проверете всички детайли:




След като изпратите формата, ще получите писмо с вашия нов UTR Number на посочения от вас адрес - отнема около 1 до 3 седмици да получите писмото. Това е всичко! Успех!

Надяваме се че сте намерили статията полезна и интересна. Ако желаете още подобни или други статии, коментирайте и споделяйте! Харесайте и нашата фейсбук страница ТУК - UK ЕМИГРАНТЧЕ!

No comments:

Post a Comment