Как да сменим българска шофьорска книжка с английска?


В този пост ще ви запознаем как да смените българската си шофьорска книжка с английска такава. Процесът всъщност е много лесен и не изисква никакви специални усилия и подготовка. Просто следвайте стъпките описани по - долу.

За да смените българската си книжка с английска, трябва да попълните бланка D1, да платите такса от £43 и да я изпратите до DVLA заедно с паспортна снимка, българската шофьорска книжка  и документ за замоличност (паспорт или лична карта). 

Къде да намеря бланка  D1? 


Бланката може да вземете безплатно от всеки пощенски офис (post office) - отворете следния линк и намерете най - близкия клон до вашия адрес: http://www.postoffice.co.uk/branch-finder

Или може направо да си поръчате бланката онлайн от този линк: https://www.gov.uk/exchange-foreign-driving-licence

ВАЖНО! Когато попълвате формата и когато подавате попълнена бланка в пощенския клон, ще ви питат въпроса: Are you resident of Great Britain? Have you lived in the UK for the last 185 days? - забележете че за да се водите живущ постоянно в Англия, трябва да сте живяли в страната минимум 185 дни. Ако не сте живяли в страната 185 дни, се уверете че избирате достоверна дата преди вашето пристигане която да потвърди че сте живяли в страната минимум 185 дни. Проверки не се правят, но за да сте сигурни че няма да изгорите с таксата, се уверете че датата която пишете е достоверна и покрива критерия за 185 дни!

Ако поръчвате формата онлайн, изберете D1 Pack, попълнете данните за вашия адрес на следващата страница и изберете Submit.

На следващата страница:

След като попълните бланката, я занесете във пощенски офис по избор. Таксата е £43 и трябва да изпратите документа заедно с лична карта/паспорт, снимка паспортен формат и вашата българска шофьорска книжка. Препоръчваме да изпращате документите си recorded delivery за да имате доказателство от пощенския офис в случай на проблем (загуба).

ВАЖНО! Новата шофьорска книжка ще пристигне на посочения от вас адрес до три седмици. Вашата лична карта/паспорт ще пристигне в отделно писмо, така че не се притеснявайте! - в някои случаи първо пристига документа за самоличност, а след това пристига и новата шофьорска книжка. Няма място за пристеснение!

Aко все пак вашите документи не пристигнат до 3 седмици, може да се свържете с DVLA на следните телефони за документи и апликации:

DVLA шофьорски книжки - запитвания
Teлефон: 0300 790 6801 
Понеделник до Петък, 8am to 7pm 
Събота, 8am to 2pm 

Надяваме се че сте намерили статията полезна и интересна. Ако желаете още подобни или други статии, коментирайте и споделяйте! Харесайте и нашата фейсбук страница ТУК - UK ЕМИГРАНТЧЕ!

No comments:

Post a Comment